Facebook Pixel

Избери букет – подари частица любов.

Избери букет – подари частица любов

Избери букет – подари частица любов

Цветята са винаги безпогрешен избор за подарък, или когато просто искаме да засвидетелстваме своите симпатии към някого. Един красив букет от цветя подбран внимателно и съчетан с подходяща аранжировка, ще накара със сигурност любимия човек да се усмихне.
При избора ни на букет има някои основни правила, които трябва да спазваме, за да не попаднем в неловка ситуация. Всеизвестен факт е, че цветята в букета трябва да бъдат нечетен брой. Единственият случай, в който трябва да бъдат четен брой е ако се дават по траурен повод. Букетът се поднася и поема с лявата ръка, за да бъде дясната свободна за ръкостискане и благодарности. Освен това лявата ни страна е тази на сърцето – а от там се свързва символично, че е поднесен с любов. Според поверията, букет се подарява на нежния пол, а за мъжете само по някои специални поводи. Ако все пак трябва да изберем букет за представител на мъжкия пол, то е желателно цветята да бъдат по-големи. От голямо значение е и комбинацията от цветята в букета. Има такива, които не се допълват с останалите тъй като имат по – силен аромат, или изпъкват повече. Такива например са орхидеите, розите, лилиите и калиите. В зависимост от случая, за който избираме своя букет, той може да бъде по-пищен или по-семпъл. За големи и важни събития като юбилеи е добре да изберем по-голям букет или подходящо украсена кошница с цветя. Към тях можем да добавим и красива картичка с интересно пожелание. Цветовите съчетания също имат значение при избора ни на букети. Композицията в бяло и червено е символ на поощрение, в синьо и жълто – на търпение, а в синьо и бяло – на мъдрост.

Понякога е нужно и да съобразим нашият букет с възрастовата група, в която попада получателят. Например за по-младите дами е добре да изберем цветя в по-светли цветове, а пъпките им да не са съвсем отворени. Това символично ги олицетворява. За по-възрастните дами пък можем да се спрем на ярки цветове за повече настроение. В случай, че решим да зарадваме някой с цвете в саксия също трябва да подходим с внимание. Съобразете се с това дали собственикът обича градинарството и дали не е алергичен. Ако подарите цвете в саксия, прикрепете към подаръка и бележка с кратко упътване за отглеждането му.

Стайните растения също ни изпращат послания за своя притежател. Ако искаме да пожелаем хармонични отношения в дома, можем да подарим мушкато или бегония. Орхидеите и драцената прогонват негативизма и депресията от дома, а алоето е пожелание за здраво семейство.

Избор на букет

Цветята и тяхната символика.

Gradski karamfili

Трябва да бъдем внимателни при подбора и избора на своя букет, чрез него ние можем да подскажем за своите чувства, емоции или намерения. Цветята си имат свой език, чрез който говорят на хората около нас. Така например едно от най-разпространените цветя, които подаряваме – розата има своите различни послания според цвета, който сме избрали. Червените рози са най-големия символ и показател за любовта, а жълтите показват по-скоро приятелски чувства. Розовите се свързват с младостта. Лалето символизира перфектната любов и пролетта, която тепърва се разкрива пред нас. Към края на 19 век Холандия се превръща в център на отглеждането на тези луковични растения. Именно за това те са символ на страната, като тя е най-големият им износител. Белите карамфили показват любов, червените страст, а розовите се свързват с майчинството. Още от древногръцката митология зюмбюлът се свързва с благоразумието. Наречен е на името на Хиацинт от гръцката митология. Расте и на по-слънчеви и на по-сенчести места. Друг прекрасен избор е божурът, тъй като той е определян като цвете на императорите, а според японците и на семейното щастие.

Той е символ на женствеността и красотата. Орхидеята е предпочитана от широк кръг от хора заради своята изключителна красота. Тя също излъчва някаква царственост, грация и нежност. В западните страни е символ на разкоша, по-капризна е от останалите цветя и изисква специални грижи. Най-добре за нея е да бъде засадена в пластмасова саксия със специално полусферично дъно с допълнителни дупки по него. Трябва да се подхранва само в активния й период. След цъфтеж има нужда да възстанови силите си затова орхидеята може да бъде преместена на по-хладно и полутъмно помещение. Теменужките са свързани със срамежливостта, а според християнството и с целомъдрието на Дева Мария.

Ако подарявате цветя за рожден ден е препоръчително да подарите хубав голям букет цветя, да бъдат с дълги дръжки и в ярки цветове. За юбилеи и други големи поводи можем да се спрем на пищен букет от рози, хризантеми, или гербери. Една от най – интересните символики при подаряването на букет е тази свързана с цветето, което подаряват мъжете на нежните си половинки. Цветята могат да бъдат най-прекият път до женското сърце, те си остават най-милият романтичен жест, който мъжете правят. Независимо дали са малки или по-големи винаги радват дамите подарени дори без повод. Показват любовта, уважението и привързаността на човека до нас. Много жени подозират за намеренията на своя избраник именно по букета, който е избрал за тях:

Красиви червени Рози

Избери цветя

  • Гладиолите например казват: “Надявам се на взаимност” и са по-подходящи за делови срещи;
  • Божур подарете на по-романтичните дами;
  • Зюмбюлът символизира преданост в отношенията, затова бъдете сигурни в своите намерения. Показва силни чувства и обяснение в любов;
  • Калиите символизират желанието за властване над другия;
  • Камелиите пък показват силно желание за притежание, но не се знае дали намеренията към вас са сериозни или не;
  • Карамфилът не е цвете, което е препоръчително да подарите на вашата любима, тъй като е символ по – скоро на тъгата и раздялата. Не случайно се поднасят предимно на траурни събития;
  • Маргаритата, макар че е деликатно цвете, показва любовта на вашата половинка – тя е цвете на невинността и искреността;

Цветята могат да бъдат по-красноречиви и от думите, по-мили и нежни като жест дори от най-скъпите подаръци. Още от древността до днес, букетът си остава най-романтичният жест, с който да направим щастлив човека до нас. Подарявайте цветя дори без да имате специален повод – те пораждат само усмивки. Етикетът на цветята е актуален и днес навсякъде по света. Затова не се колебайте да поднесете частица любов по всяко време.

Коментари (2)

Страхотни цветя !

Доста интересна статия с много полезна информация ! Браво !

Оставете коментар

3 × 3 =