Facebook Pixel

Орхидеята – мистериозната дама на цветята

Орхидеята – чувствена и нежна. Тя ще омагьоса сетивата Ви и ще Ви омае със своята величественост. Често е предпочитана за букети и декорации на дома, заради своя екзотичен дух и усещане за хармония. Това я и нарежда сред най-разпространените цветя в света и се отглежда не само в естествената си територия – тропичните гори, но и на всякъде по света.

Единствените места, на които орхидеята не може да вирее са районите с изключително горещи или студени температури. Това е и причината това цвете да се радва на огромно разнообразие като до момента са познати над 25 000 вида. Според учените с времето този брой ще нарасне двойно.

Интересно нали? Но знаете ли, че…

В зависимост от условията, някой видове орхидеи могат да оцелеят повече от 100 години?

Орхидеите са едни то най-старите растения на Земята. Според историческите доказателства, тези цветя са съществували на планетата още преди около 100 милиона години.

Името на орхидеята (Orchids) произлиза от древногръцката дума Orchis, която означава „тестис“; поради формата на луковичните корени. Терминът „орхидея“, който е само съкратена форма на семейство Orchidaceae, започва да се използва едва през 1845 година.

Друг интересен факт е, че размерът, формата и текстурата на листата на цветето зависят от местообитанието му. Орхидеите, които живеят в сух климат имат дебели листа, покрити с восък. Докато видовете, които са разположени в топли и влажни зони имат тънки и продълговати листа. Някой видове орхидеи пък изобщо нямат листа.

Ако и Вие се вдъхновявате от красотата на орхидеите, разгледайте нашия онлайн магазин и подарете на любимите си хора прекрасен букет.

Коментари (1)

Наистина красиви цветя са орхидеите! 😊

Оставете коментар

two × 4 =