Facebook Pixel

Романс със слънцето

Слънчогледите са едни от най-красивите цветя. Те следват светлината на слънцето и всяка сутрин посрещат изгрева му, обърнати на изток. А след това през целия ден следват неговата топлина. Първо гледайки нагоре, а след това проследявайки го на запад. Там се сбогуват с него, докато то изчезва зад хоризонта. През нощта, слънчогледите отново се отправят на изток, очаквайки завръщането му.

Така този вечен романс продължава и до днес.

Романс със слънцето - Бутик Лилия

Но това е доста известен факт за тези обичани цветя. А знаете ли, че…

Танцът им със слънцето спира, когато слънчогледите остареят. Тогава те престават да се движат и остават обърнати на изток. Така всеки ден, те отново посрещат своята любима звезда.

Друг интересен факт е, че в миналото хората са обяснявали движенията на това цвете с волята на боговете. От там и идва името му – Helianthus, което обединява в едно името на титанът Хелиос и латинската дума за цвете. Древните гърци са вярвали, че именно Хелиос е създателя им. И точно затова те следват неговия път на небето. А огнено-жълтите цветове са били оприличавани с разперените лъчи на самото Слънце.

Разбира се, това е мистичната теория. Науката обяснява движението на цветето с хелиотропизма и хормонът ауксин, отговарящ за растежа. Заради недостига на слънчева светлина, този хормон кара стеблото да се извива и да търси източника на светлина. Така слънчогледите през целия ден могат да я получават пълноценно.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да сте научили нещо ново за цветята на слънцето.

Оставете коментар

2 × three =