Facebook Pixel

Цветето на завистта

Зюмбюлите – едни от най-красивите пролетни цветя, разлистващи се още в началото на сезона. Нежни и красиви. Макар и да не носят дълбока символика като розите, те впечатляват с дамите със страхотния си аромат.

Затова в тази статия ще Ви разкажем малко повече за зюмбюлите. Но няма да Ви обясняваме кога са били култивирани и колко различни вида можете да откриете по света. Вместо това ще Ви споделим няколко малко известни факта за тях. Както и ще Ви разкачем съвсем малко от тяхната история.

Цветето на завистта - красиви Зюмбюли
цветето на завистта

Знаете ли защо наричат зюмбюлите цветето на зависта?

Според древна гръцка легенда, боговете Аполон и Зефир обожавали един и същ млад грък. Младежът се казвал Хиакинт /Hyacinth/ и впечетлил боговете със своята красота и талант. Затова и Аполон се съгласил да научи момчето в изкуството да хвърля диск. Зефир, западния бог на вятъра, бил завлядан от ревността. Затова и когато Хиакинт хвърлил диска, той го върнал обратно, оцелвайки го в главата. Ударът бил пагубен за младежа и той умрял на място. Но от кръвта пропила се в земята изрстнало цвете, което богът на слънцето кръстил на него.

Така зюмбюлът станал познат като цветето на завистта.

Цветето на завистта - Зюмбюли
цветето на завистта

Друг интересен факт за зюмбюлите е, че зюбмюлите били сред любимите цветя на древните хора. Родом от Блзикия изток, той се срещал и в Турция и по източните брегове на Средиземно море.
Римляните също били впечатлени от зюмбюлите. Те ги използвали за украсата на домовете си, за готварство и дори за мистичните си ритуали.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се, че сте научили нещо ново за любимите ни пролетни цветя. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим с интересните теми от света на цветята.

Оставете коментар

fifteen − 3 =