Facebook Pixel

Цветята на боговете

Лятото едва сега започна, но ние сме готови за нови приключения. Няма значение дали сме на работа или си почиваме вкъщи. Защото новият сезон едва сега започва и е време да помислим как да освежим градината си. А защо не, да изберем новите цветя за нея, докато си почиваме на плажа с коктейл в ръка.

И докато Вие си приготвяте багажа за морето, ние ще Ви поговорим за едни от най-любимите ни цветя – карамфилите. Изключително красиви, излъчващи спокойствие и елегантност. Те са познати от дълбока древност и носят със себе си не само интересна история, но и дълбока символика.

Древните гърци и римляни вярвали, че карамфилите са цветята на боговете. Не само заради божествената си красота, но и заради името им – „Dianthus caryophyllus”. На гръцки dios означава: „Бог“, а anthos – цвете. Така буквалния превод е „цвете на боговете“ или „небесно цвете“.

Цветя на боговете

Двете култури са първите, които култивират карамфилите преди повече от 2000 години. Това автоматично ни навежда на мисълта, че те са едни от най-старите познайници на хората. Гърците използвали това цвете за различни ритуали, празненства и като декорация на коронациите си. Докато римляните носели карамфилите като церемониални гирлянди и често украсявали домовете си с тях.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо ново за цветята на боговете. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви запознаем с още интересни факти от света на цветята.

Оставете коментар

7 + 11 =