Facebook Pixel

Венците от цветя – връзката с природата

Цветята – едни от най-красивите творения на природата и любими на дамите. Не случайно, много жени обичат да закичват цветя в косите си. Освен това те още от миналото са били част от много традиции, ритуали и сватбени обреди. В миналото девойките плетели венци от цветя и ги слагали на косите си, за да увеличат тяхната красота и да им помогнат да впечатлят избрания момък.

Звучи интересно, нали? А Вие смятате ли, че цветята са най-красивия аксесоар, подходящ за всеки повод. Помислете си, докато четете тази статия. Защото днес ще Ви разкрием няколко любопитни факти за цветните венци.

Венците обикновено се правят от зеленина, листа и различни цветя. Те често са съединени в краищата си, образувайки кръг. Но има и други разновидности. Като например да се остави като ленти и да се вплете в косата на девойката, отново образувайки кръг.

Както вече казахме, венците присъстват в традициите на много страни. И са били част от ритуалите на много народи.

Например египтяните поставяли гирлянди и венци от цветя върху мумиите в знак на почит и спокойно преминаване в отвъдния живот. Дори това била най-важната част от всеки погребален ритуал.

Древните гърци украсявали не само домовете си, но и всички важни сгради и храмове с гирлянди от цветя. А венците ги поставяли точно пред олтара или в средата на масата. Така те почитали връзката си с боговете и природата, която ги дарявала със своите блага.

През 15 и 16 век отново се популяризират венците. Особено тези от рози и горски цветя. По това време започват да се носят масово по време на конкурси, фестивали, сватби и фолклорни празници из цяла Европа.

Това са само една малка част от присъствието на венците в нашето ежедневие. Дори и днес, те продължават да бъдат предпочитан аксесоар от много дами. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим с други интересни теми от света на цветята.

Оставете коментар

12 − four =